Historie

Onze rijke Historie

Bijzonder van het 1e herenteam van Grevelingenhout is de ontwikkeling die het door de jaren heeft doorgemaakt. In een tijdsbestek van 15 jaar heeft de club zich weten op te werken van een team spelend in de diepste krochten van de, laagste, 3e klasse tot een stabiel hoofdklasseteam. Er zijn in de Nederland golfhistorie maar weinig clubs die een vergelijkbaar ontwikkelingspad hebben doorgemaakt. Toch is Grevelingenhout nu voor het 4e jaar één van de 14 clubs op het hoogste golfniveau van Nederland. Extra bijzonder is dat deze prestatie eigenlijk louter met lokale en Zeeuwse golfers is bereikt. 

Door de jaren hebben verschillende spelers bijgedragen aan het succes van heren-1 Grevelingenhout. Het huidige team staat op de schouders van de eerdere selecties. Eén constante is er in al die teams geweest: een unieke teamspirit. Omdat spelers vaak lang met elkaar samen spelen en intens verbonden zijn met de club/regio is dit nog steeds een onderscheidend karakter van het team. Om dit te illustreren: in het huidige team komen 3 spelers uit het dorp Bruinisse zelf. Zes van de huidige acht selectiespelers komen uit Zeeland.

De Zeeuwse onverzettelijkheid en ‘ik worstel en kom boven’ mentaliteit leiden er vaak toe dat de spelers boven zichzelf uit kunnen stijgen tegen sterkere tegenstanders. Vandaar dat de nationale golfpers het team inmiddels veelvuldig betitelt als: ‘stuntploeg’. (https://www.golfersmagazine.nl/banen-clubs-amateurs/grevelingenhout-stuntploeg)

De unieke prestaties van het 1e team van Grevelingenhout hebben inmiddels geleid tot uitgebreide aandacht in de Zeeuwse (sport)pers. Zo is het team tot twee keer toe uitgeroepen tot sportploeg van het jaar van Schouwen-Duiveland en mochten Bas & Job Jan aanschuiven bij het Zeeuwse sportpraatprogramma “De Derde Helft”. (http://www.bru.nu/team-heren-1-golfclub-grevelingenhout-sportploeg-jaar-2017/12719) & (https://www.omroepzeeland.nl/tv/programma/370166475/De-Derde-Helft/aflevering/370178140)

Mijlpalen in tekst en beeld
2004 – 2009
2004
was het begin van de reis omhoog van Grevelingenhout. Het team promoveerde in 2004 van de 3e naar de 2e klasse. William maakte toen al deel uit het van het kampioenschapsteam (helaas is er geen beeldmateriaal meer beschikbaar van het toenmalige team).

In 2009 deed het team kort mee voor promotie naar de 1e klasse, echter werd uiteindelijke 2e in de poule. In 2005 tot en met 2008 eindigde Grevelingenhout steevast op de voorlaatste plaats in de poule om met de vingernagels in de 2e klasse te blijven.

In 2005 voegde Job Jan zich op 15-jarige leeftijd bij heren-1 om in de 2e klasse uit te komen. De jaren die volgden kenmerkten zich eigenlijk door een continue strijd tegen degradatie.

2010 & 2011
In 2010 en 2011 viel Grevelingenhout weer terug naar de bekende voorlaatste plaats in de poule.


FOTO van teamtraining 2011
VLNR: William Remeeus, Thom Hopmans, Job Jan Simmelink en Bas Post

2012
Het kampioenschap in 2012 in de 2e klasse en de promotie naar de 1e klasse kwam dan ook als een volslagen verrassing. Altijd had het team geworsteld om in de 2e klasse te blijven en in 2012 was de selectie amper veranderd. Huidige selectiespelers Job Jan en William maakten deel uit van het gepromoveerde team.


FOTO van kampioenschapsteam 2012
VLNR (boven): Frank Huisson, Job Jan Simmelink, William Remeeus, Thom Hopmans
VLNR (onder): Ruud Graveland, René Roos    

2013
Bas Post kwam het team definitief versterken in 2013 om in de 1e klasse uit te komen. De toenmalige jeugdspeler had in 2011 al in het 1e gespeeld, echter was er in 2012 niet bij. Het team handhaafde zich met deze jonge aanwas relatief eenvoudig in de poule.

2014
In 2014 kwam de échte omslag en het doorbreken van jeugdspelers kwam in een stroomversnelling. Toptalenten Zino Meesen en Rutger Wessels, voorheen uitkomend voor de Woeste Kop uit Axel, besloten de overstap te maken naar Grevelingenhout. Menno Huijbregts brak ook definitief door als jeugdig talent. Hierdoor kwamen de beste Zeeuwse spelers te spelen onder de vlag van Grevelingenhout. Dit resulteerde meteen in het kampioenschap in de 1e klasse.


FOTO van kampioenschapsteam 2014
VLNR: Rutger Wessels, Job Jan Simmelink, Zino Meesen, William Remeeus, Menno Huijbregts, Bas Post

Een promotiewedstrijd om naar de hoofdklasse te gaan werd gespeeld op Cromstrijen tegen het 1e team van Amelisweert. Nipt ging de wedstrijd verloren (10-8), zodat Grevelingenhout in de 1e klasse bleef uitkomen.

2015
In 2015 ging het team in de herkansing, zonder Rutger, zijn plaats werd opgevuld door Frank Huisson (speelde ook in het kampioenschapsteam van 2012). Ook in deze samenstelling werd het kampioenschap binnengehaald.


FOTO van kampioenschapsteam 2015
VLNR: Bas Post, Menno Huijbregts, Job Jan Simmelink, Zino Meesen, Frank Huisson, William Remeeus

Wederom volgde een promotiewedstrijd. Ditmaal op Brunssummerheide tegen Rijswijk. Deze wedstrijd werd -verrassend- relatief eenvoudig gewonnen, waardoor de historische eerste promotie van een Zeeuws team naar de hoofdklasse in golf een feit was.


FOTO van het gepromoveerde team in 2015
VLNR: Frank Huisson, Bas Post, Zino Meesen, Job Jan Simmelink, William Remeeus, Menno Huijbregts

2016
Grevelingenhout debuteerde in 2016 in de hoofdklasse. Dat jaar in de jongste opstelling in de geschiedenis. Rutger keerde terug om voor het team uit te komen en Max Meuwsen stroomde door uit eigen jeugd. William Remeeus zwaaide na 13 jaar in heren-1 af om uit te gaan komen voor het 1e seniorenteam van Grevelingenhout. Ondanks een verrassende overwinning op de 2e speeldag tegen de gevestigde hoofdklasse clubs Prinsenbosch en een gelijkspel tegen Broekpolder degradeerde het team naar de 1e klasse.


FOTO van het team na winst op Princenbosch in 2016
VLNR: Max Meuwsen, Bas Post, Job Jan Simmelink, Zino Meesen, Rutger Wessels, Menno Huijbregts

2017
In 2017 was heren-1 weer terug in de 1e klasse. Het team was ongewijzigd ten opzichte van 2016. Het kampioenschap werd eenvoudig binnengehaald, echter de promotiewedstrijd was een ander verhaal. Tegen het veel hoger aangeschreven team van Rosendaelsche stond het team 5-1 achter na de ochtendsessies. Na een sterk staaltje Zeeuwse onverzettelijkheid vocht het team in de middag terug om wederom promotie naar de hoofdklasse te realiseren. Saillant is dat de Rosendaelsche het jaar erna promoveerde naar de hoofdklasse en in 2019 meteen landskampioen werd.


FOTO van het team bij kampioenschap in 2017
VLNR: Zino Meesen, Max Meuwsen, Rutger Wessels, Job Jan Simmelink, Bas Post, Menno Huijbregts

2018
Het team dat in 2018 terugkeerde naar de hoofdklasse wijzigde op één plaats. Menno Huijbregts stopte met competitief golf en zijn plaats werd ingevuld door Ivar van Leijsen. Hij is de eerste niet-Zeeuws opgeleide speler uitkomend voor Grevelingenhout. Met zijn komst wist het team in 2018 een stunt te bewerkstellingen door in de eerste wedstrijd van veelvoudig landskampioen de Koninklijke Haagsche te winnen. Deze overwinning markeerde de succesvolle campagne en het team eindigde op een keurige 4e plaats in de poule met 3 overwinningen uit 6 wedstrijden. Daarmee handhaafde het team zich voor het eerst in de hoofdklasse.


FOTO van team na winst op Koninklijke Haagsche in 2018
VLNR (boven): Jonathan Willis (coach), Rutger Wessels, Job Jan Simmelink, Zino Meesen
VLNR (onder): Max Meuwsen, Ivar van Leijsen, Bas Post

2019
De teamsamenstelling voor 2019 veranderde enigszins ten opzichte van 2018. William Remeeus, die tot en met 2015 uitkwam voor heren-1, keerde door uitmuntende prestaties in zowel nationale als internationale seniorwedstrijden terug als selectiespeler. In de rol als speler/coach verrijkte hij de selectie door zijn ruimschootse ervaring. Dit leidde ertoe dat in 2019 het beste resultaat tot dusver werd geboekt, 4e in de poule na 3 overwinningen, 1 gelijkspel en slechts 2 nederlagen.


FOTO van team na winst op Broekpolder en officiële handhaving in 2019

VLNR: Jonathan Willis, Rutger Wessels, Zino Meesen, Job Jan Simmelink, Max Meuwsen, Bas Post, William Remeeus en Ivar van Leijsen

2022
Na twee jaren zonder competitie, iets met een virus…, waren we in 2022 gebrand om te knallen. Erg enthousiast waren we doordat dit het eerste volledige jaar was van Loran Appel, ons supertalent. Ook Martijn Smits had zich uit de reserverol gespeeld. Max Meuwsen kwam niet meer in het team voor, en Ivar van Leijsen viel een keer in, in de 9-9 tegen regerend landskampioen Rosendaelsche.
Naast die 9-9 viel er meer te juichen voor Grevelingenhout in seizoen 2022. Een goede start legde de basis voor wederom het ruim behalen van alle doelstellingen. Richting het einde van de competitie mochten we zelfs even ruiken aan de kansen om kruisfinales te halen. Dat lukte helaas niet, maar met twee keer winst en twee gelijke spelen (dus wederom slechts 2 nederlagen) wederom een puik seizoen waar we trots op zijn.

Jaren uitkomend voor heren-1 Grevelingenhout (huidige selectie):
Loran Appel: 3e jaar
Bas Post: 12e jaar
Rob Kruis: 1e jaar
Job Jan Simmelink: 19e jaar
Zino Meesen: 10e jaar
Rutger Wessels: 9e jaar
Martijn Smits: 3e jaar